Jídelníček školka Dříň
Dobrůtky pro Vás vaří:
paní kuchařka Vladimíra Tolmanová
paní kuchařka Vladimíra Tolmanová
Jídelníček v týdnu od 25. 3 do. 28. 3. 2024
dopolední svačina | oběd | odpolední svačina | |
pondělí | chléb, rajčatová pom., | Polévka- z francouzské zeleniny 1a,9 krůtí zapečené s bramborem, čaj 7 | křehký chlebíček, máslo, mléko, čaj, ovoce 1a,7 |
úterý | veka, pom. z rybího filé, čaj, zelenina 1a,4,7 | Polévka – zel. vývar s jáhlovo-sýrovými noky 1a,3,7,9 vepř. maso na paprice, rýže, sirup 1a,7 | chléb, kapiová pom., mléko, čaj, zelenina 1a,3,7 |
středa | kakaový tvaroh, rohlík, | Polévka – beskydská 9 čevabčiči, brambor, zel. obloha, čaj 1a,3,7 | chléb, kedlubnová pom., mléko, zelenina 1a,1b,6,7 |
čtvrtek |
chléb, rozhuda, | Polévka – s domácím drobením 1a,3,9 lívance se skořicí, čaj, ovoce 1a,3,7 | žemle posypaná sýrem, mléko, čaj, ovoce 1a,7 |
pátek |
|
Po celý den mají děti zajištěn pitný režim !!!
Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena - podle aktuální situace
Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě na provozovně!!!
Čísla u jednotlivých jídel obsahují alergen.
Přejeme dobrou chuť
___________________________________________________
Alergeny v potravinách
Vážení rodiče,
různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda není alergenní.
Co jsou to alergeny: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k analytickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po použití.
Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy (to je výčet mírné reakce). Většinou zanikají s narůstajícími roky.
Prahové hodnoty: minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit universální hodnotu.
EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení viz.tabulka.
Od 13.12. 2014 nabývá účinnost Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování (restaurací, jídelen, nemocnic…).
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit„ stravu tak, že bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nemůže být vyhověno.
Na naší školce jsou od 1.12.2014 přítomné alergeny označeny na jídelních lístcích číslicí. Na stránkách školky a na nástěnce vedle jídelního lístku bude přiložen seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník (rodič) bude okamžitě vidět, jaký alergen jídlo obsahuje. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Birnbaumová Jana, vedoucí školní jídelny
Vážení rodiče,
různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda není alergenní.
Co jsou to alergeny: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k analytickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po použití.
Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy (to je výčet mírné reakce). Většinou zanikají s narůstajícími roky.
Prahové hodnoty: minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit universální hodnotu.
EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení viz.tabulka.
Od 13.12. 2014 nabývá účinnost Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování (restaurací, jídelen, nemocnic…).
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit„ stravu tak, že bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nemůže být vyhověno.
Na naší školce jsou od 1.12.2014 přítomné alergeny označeny na jídelních lístcích číslicí. Na stránkách školky a na nástěnce vedle jídelního lístku bude přiložen seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník (rodič) bude okamžitě vidět, jaký alergen jídlo obsahuje. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Birnbaumová Jana, vedoucí školní jídelny
AKTUALITY |
---|
Akce v MŠ 21.9.2023 - Divadlo Šapitó - " Pásmo pohádek kejklíře Jana " 17.10.2023 "Do světa - Trable s příšerou" - vzdělávací program 21.10.2023 do 9:00 Dlabání dýní v MŠ Rosenbauma 622 - všechny 3 naše školky 31.10.2023 Lampiónový průvod - vyhlášení soutěže o nej dýni . 09.11.2023 Divadélko Ondřej " O rytíři a ošklivé dámě aneb jak se stala krásnou" - pohádka 14.12.2023 Vánoční koncert ve školce 22.1.2024 v 16:30 Přednáška s p. učitelkami ze ZŠ pro rodiče budoucích prvňáčků. Pro všechny 3 MŠ - místo akce : MŠ Rosenbauma |
Prázdniny pro školní rok 2023/2024 * PODZIMNÍ PRÁZDNINY 26.10.-.27.10.2023 * VÁNOČNÍ PRÁZDNINY 23.12.2023 - 2.1.2024 * POLOLETNÍ PRÁZDNINY 02.02.2024 * JARNÍ PRÁZDNINY 26.02. - 03.03.2024 * VELIKONOČNÍ PRÁZDNINY 28.03.2024 * HLAVNÍ PRÁZDNINY 29.06. - 01.09.2024 |