Jídelníček
Dobrůtky pro Vás vaří:
paní kuchařka Věra Kochová a Václava Kaimlová
paní kuchařka Věra Kochová a Václava Kaimlová
Jídelníček v týdnu od 22.2 do 26.2.2021
dopolední svačina | oběd | odpolední svačina | |
pondělí | Chléb, rybí pomazánka, čaj,ovoce 1a,1b,4,6,7 | Polévka- boršč 1a,7,9 Vepř.na kmíně, rýže,sirup 1a | Houska, pom. z masa, mléko,zelenina 1a,7 |
úterý | Žemle,pom. z tav. sýra,mléko, ovoce 1a,7 | Polévka - s kapustou a rýží 9 Kuře a lá bazant, brambor,zel.salát, sirup 1a | Chléb, zeleninová pom., čaj,zelenina 1a,1b,3,6,7,9 |
středa | Bílý jogurt, rohlík,čaj,ovoce 1a,7 | Polévka- celerová s krutonky 1a,7,9 Čočka,vejce, kys.okurka,čaj 1a,3,10 | Chléb,máslo, mléko,zelenina 1a,1b,6,7 |
čtvrtek | Vícezrnné pečivo, křenová.pom., mléko,ovoce 1a,1b,1d,6,7,11 | Polévka - horačka 9 Hov.ragú se zeleninou, bram.kaše,sirup 1a,9 | Rohlík, pohanková pom., čaj,zelenina 1a,7 |
pátek | Špaldová buchta, mléko,ovoce 1a,1e,1d,3,7 | Polévka- z mochov. zeleniny 1a,9 Krůtí ricota, těstoviny,čaj 1a,7 | Chléb,rama, ředkvičky,čaj, zelenina 1a,1b,6,7 |
Po celý den mají děti zajištěn pitný režim !!!
Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena - podle aktuální situace
Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě na provozovně!!!
Čísla u jednotlivých jídel obsahují alergen.
Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě na provozovně!!!
Čísla u jednotlivých jídel obsahují alergen.
Přejeme dobrou chuť
__________________________________________________________
__________________________________________________________
Vážení rodiče,
různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda není alergenní.
Co jsou to alergeny: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k analytickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po použití.
Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy (to je výčet mírné reakce). Většinou zanikají s narůstajícími roky.
Prahové hodnoty: minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit universální hodnotu.
EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení viz.tabulka.
Od 13.12. 2014 nabývá účinnost Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování (restaurací, jídelen, nemocnic…).
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit„ stravu tak, že bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nemůže být vyhověno.
Na naší školce jsou od 1.12.2014 přítomné alergeny označeny na jídelních lístcích číslicí. Na stránkách školky a na nástěnce vedle jídelního lístku bude přiložen seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník (rodič) bude okamžitě vidět, jaký alergen jídlo obsahuje. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Kaimlová Václava, vedoucí školní jídelny
AKTUALITY |
---|
Prázdniny pro školní rok 2020/2021 Podzimní prázdniny: čtvrtek 29.10. + pátek 30.10 Vánoční prázdniny: středa 23.12. - neděle 3.1.2021 Pololetní prázdniny: pátek 29.1.2021 Jarní prázdniny: pondělí 1.2. - neděle 7.2.2021 Velikonoční prázdniny: čtvrtek 1.4.2021 Hlavní prázdniny: čtvrtek 1.7. - úterý 31.8.2021 |