Jídelníček

Dobrůtky pro Vás vaří:  

paní kuchařka Vladimíra Tolmanová

Jídelníček v týdnu od 22.2 do 26.2.2021

 dopolední 
svačina
obědodpolední svačina


pondělí


 ZAVŘENO

 


úterý


Houska,
drožďová pom.,
mléko,čaj,zelenina
1a,3,7

Polévka - zeleninový
krém   1a,9

Lívance se skořicí,
čaj
1a,3,7

Chléb
s tav.sýrem,mléko,
ovoce
1a,7


středa




Šlehaný tvaroh,
piškoty,čaj,ovoce
1a,3,7


Polévka - s bulgurem
1a,9

Dalmátské čufty,
těstoviny,sirup
1a,3

Chléb
obložený zeleninou,
mléko
1a,1b,6,7


čtvrtek


Veka,
rajčatová pom. 
s vejci,mléko,čaj,
zelenina
1a,3,7

Polévka - hráškový
krém s opeč.krutonky
1a,7

Peč.kuř.stehýnko,
brambor,sirup
1a,7


Sezam.bulka,
máslo,čaj,ovoce
1a,1b,6,7,11

pátek

Chléb,
sardinková pom. s jablky,čaj.zelenina
1a,1b,4,6,7


Polévka - s krupic.
noky  1a,3,7,9

Mexický guláš,
rýže,čaj
1a,7

Houska,žervé,
mléko,ovoce
1a,7
Alergeny v potravinách

Vážení rodiče,
různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda není alergenní.
Co jsou to alergeny: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k analytickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po použití.

Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy (to je výčet mírné reakce). Většinou zanikají s narůstajícími roky.
Prahové hodnoty: minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit universální hodnotu.

EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení viz.tabulka.

Od 13.12. 2014 nabývá účinnost Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování (restaurací, jídelen, nemocnic…).
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit„ stravu tak, že bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nemůže být vyhověno.

Na naší školce jsou od 1.12.2014 přítomné alergeny označeny na jídelních lístcích číslicí. Na stránkách školky a na nástěnce vedle jídelního lístku bude přiložen seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník (rodič) bude okamžitě vidět, jaký alergen jídlo obsahuje. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Kaimlová Václava, vedoucí školní jídelny

AKTUALITY

Prázdniny
pro školní rok 2020/2021

Podzimní prázdniny:
čtvrtek 29.10. + pátek 30.10

Vánoční prázdniny:
středa 23.12. - neděle 3.1.2021

Pololetní prázdniny:
pátek 29.1.2021

Jarní prázdniny:
pondělí 1.2. - neděle 7.2.2021

Velikonoční prázdniny:
čtvrtek 1.4.2021

Hlavní prázdniny:
čtvrtek 1.7. - úterý 31.8.2021
HOME MŠ Kladno Dubí
zapomenuté heslo
registrace
Mapa stránek
Napište nám

Created by © 2011 - 2020 ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek webdesign