Jídelníček
Dobrůtky pro Vás vaří:
paní kuchařka Vladimíra Tolmanová
paní kuchařka Vladimíra Tolmanová
Jídelníček v týdnu od 22.2 do 26.2.2021
dopolední svačina | oběd | odpolední svačina | |
pondělí | ZAVŘENO | ||
úterý | Houska, drožďová pom., mléko,čaj,zelenina 1a,3,7 | Polévka - zeleninový krém 1a,9 Lívance se skořicí, čaj 1a,3,7 | Chléb s tav.sýrem,mléko, ovoce 1a,7 |
středa | Šlehaný tvaroh, piškoty,čaj,ovoce 1a,3,7 | Polévka - s bulgurem 1a,9 Dalmátské čufty, těstoviny,sirup 1a,3 | Chléb obložený zeleninou, mléko 1a,1b,6,7 |
čtvrtek | Veka, rajčatová pom. s vejci,mléko,čaj, zelenina 1a,3,7 | Polévka - hráškový krém s opeč.krutonky 1a,7 Peč.kuř.stehýnko, brambor,sirup 1a,7 | Sezam.bulka, máslo,čaj,ovoce 1a,1b,6,7,11 |
pátek | Chléb, sardinková pom. s jablky,čaj.zelenina 1a,1b,4,6,7 | Polévka - s krupic. noky 1a,3,7,9 Mexický guláš, rýže,čaj 1a,7 | Houska,žervé, mléko,ovoce 1a,7 |
Vážení rodiče,
různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda není alergenní.
Co jsou to alergeny: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k analytickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po použití.
Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy (to je výčet mírné reakce). Většinou zanikají s narůstajícími roky.
Prahové hodnoty: minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit universální hodnotu.
EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení viz.tabulka.
Od 13.12. 2014 nabývá účinnost Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování (restaurací, jídelen, nemocnic…).
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit„ stravu tak, že bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nemůže být vyhověno.
Na naší školce jsou od 1.12.2014 přítomné alergeny označeny na jídelních lístcích číslicí. Na stránkách školky a na nástěnce vedle jídelního lístku bude přiložen seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník (rodič) bude okamžitě vidět, jaký alergen jídlo obsahuje. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Kaimlová Václava, vedoucí školní jídelny
AKTUALITY |
---|
Prázdniny pro školní rok 2020/2021 Podzimní prázdniny: čtvrtek 29.10. + pátek 30.10 Vánoční prázdniny: středa 23.12. - neděle 3.1.2021 Pololetní prázdniny: pátek 29.1.2021 Jarní prázdniny: pondělí 1.2. - neděle 7.2.2021 Velikonoční prázdniny: čtvrtek 1.4.2021 Hlavní prázdniny: čtvrtek 1.7. - úterý 31.8.2021 |